Palliatieve zorg en stervensbegeleiding


Palliatieve zorg
Bij palliatieve zorg wordt er extra zorg geboden om het (oudere) dier nog een goede kwaliteit van leven te geven.

Voor de verzorger zijn de zorgen begrijpelijk, het is belangrijk om voor ogen te houden dat het dier geen patiënt wordt, de “probleempjes” horen erbij en zijn nodig bij het loslaten van de wereld.

De verkleining van de wereld is de bedoeling van de natuur om los te maken van het leven op aarde.
In dit proces horen o.a. de verminderde functie van het bewegingsapparaat, zicht, gehoor, maagdarmstelsel, onzindelijkheid. De dieren gaan letterlijk hun wereld verkleinen:

  • De dieren bewegen minder;
  • De dieren hebben minder belangstelling en tolerantie van de omgeving;
  • De behoefte om voeding “energie” op te nemen is verminderd,
  • De dieren slapen meer omdat hun verdeling van energie veranderd is.

Het is belangrijk om de grenzen die het dier hiermee aangeeft te respecteren!!!

Het is goed om een balans op te maken van de goede en slechte dagen om de kwaliteit van het leven goed te kunnen beoordelen. Op die manier kun je goed bekijken wat het beste is voor het dier.

Bij palliatieve zorg worden er aanpassingen en alternatieven aangeboden die een goede ondersteuning kunnen bieden in dit proces.

Stervensbegeleiding
Palliatieve zorg en stervensbegeleiding lopen in elkaar over.
Het is belangrijk om van te voren de methode/plaats, momentkeuze en de mogelijkheden na het overlijden van het dier te bespreken, hetzij met een dierenarts en/of de diertherapeut. Dit biedt veel rust voor jezelf en het dier.

De momentkeuze verschilt per verzorger en is niet door een ander te beoordelen wanneer de keuze gemaakt wordt. Mocht de vraag over de momentkeuze moeilijk zijn, kan het helpen om jezelf de vraag te stellen: “Wat moet er nog bij komen tot de beslissing wel genomen kan worden?”

De diertherapeut kan in dit proces begeleiding geven voor het dier en verzorger(ster) om het proces van overlijden op een dierwaardige manier te laten verlopen.

Mocht u na het lezen van deze informatie vragen hebben of graag ondersteuning willen voor uw dier, neem dan gerust contact op.


Aandachtspunt: Deze praktijk laat geen dieren inslapen, alleen de zorg rondom het sterven zoals onrust, angst en pijn worden op een natuurlijke manier ondersteunt. Het inslapen wordt uitsluitend door een dierenarts uitgevoerd. 


Terug naar: Extra